במקור, המקבוק איר של אפל נולד כמחשב נייד. עם דגש על הנייד. הרעיון היה ליצור מחשב נישא דק וקל - בפועל, קרה הרבה יותר מזה. הדור
השנישל ה
מקבוק איר (סוף 2010) היה מצויד בזיכרון פלאש (SSD, כמו זה שניתן למצוא ב
אייפוןאו ב
סמארטפוניאנדרואיד,
טאבלטים, ונגני מוזיקה כמו האייפוד) באופן בלעדי, זונח את הכונן הקשיח המסתובב - שליווה אותנו
מאז המצאת המחשב.
הזיכרון החדש איפשר ליצור מחשב קל ודק מאי-פעם, עם מקום רב לסוללה, שכעת, כשאינה צריכה לסובב כונן פיזי, הספיקה לשעות רבות של עבודה. אך המהפכה הגדולה ביותר בשימוש בזיכרון פלאש היא כמובן מהירות הכונן, שלא דומה לשום דבר שאי-פעם הכרנו. סקירות שונות שיבחו את המחשב, וכך גם
אנחנו - והיה ברור שחברות אחרות ימשיכו בעקבות אפל, אך לא היה ברור שהתופעה תקבל שם חדש וסדר גודל חסר תקדים.
לא עבר זמן רב ואינטל הציגה את קונספט ה-"
אולטראבוק", סט סטנדרטים חומרתיים ליצרניות חומרה, כדי שייצרו אולטרא-בוקים משלהם ויתחרו ב
מחשב המהפכהשל
אפל. למרות עיצובו וביצועיו, המקבוק איר דאז הציג מפרט לא מרשים בלשון המעטה (מעבד עתיק, זיכרון רזה וכרטיס גראפי דל), ובעקבות התחרות עדכנה אפל את המפרט באמצע שנת 2011, ושוב כעת, באמצע 2012. לקחנו את המקבוק איר החדש, מחשב הברק של אפל לנסיעת מבחן, משווים אותו לדגם של שנת 2010 שנפל לידינו אז - ובדקנו האם יש סיבה לשדרג, והאם כתר האולטראבוקים שייך לאפל.
על הניירלא כמו
הדגם הקודם, המקבוק איר החדש מתחרה במחשבים החזקים ביותר בקטגוריה שלו, ומציע מפרט מרשים ביותר, עם המעבדים האחרונים מבית אפל וזיכרון RAM שלא מבייש מחשבים בגודל מלא. מבחינת מימדים, הוא עדיין קל, דקיק, קטן ומעוצב לתפארת.
שימו לב, המקבוק איר מגיע עם מסך 11 אינצ' או 13 אינצ', ובקונפיגורציות שונות. סקירה זו מתייחסת לגרסת ה-13 אינצ' אותה סקרנו.
מאפיין | חומרה | ניתן לשדרג עד |
---|
מעבד | i5 Ivy Bridge, 1.8-2.8 GHz | i7 Ivy Bridge, 2.0-3.2 GHz |
---|
זיכרון | 4GB DDR3L at 1600 MHz | 8GB DDR3L at 1600 MHz |
---|
אחסון | 128 או 256 ג"ב SSD | 512 ג"ב SSD |
---|
מסך | מסך LED בגודל 13.3 אינצ', ברזולוציה 1440 על 900 |
---|
מעבד גראפי | Intel HD Graphics 4000 |
---|
מצלמה קדמית | באיכות 720p |
---|
גודל ומשקל | רוחב: 32.5 ס"מ, עומק: 22.7 ס"מ, גובה: 0.3-1.7 ס"מ, משקל: 1.35 ק"ג |
---|
אלחוט | WiFi 802.11n תואם a/b/g, תקן Bluetooth 4.0 |
---|
יציאות USB | 2, שתיהן תומכות USB 3.0 וכן USB 2.0 |
---|
כוננים | חריץ SD, אין כונן אופטי. |
---|
יציאות נוספות | יציאת Thunderbolt תומכת Mini DisplayPort, שקע אוזניות, מיקרופון |
---|
* הדגם שברשותי מכיל את שלושת השדרוגים, מעבד, זיכרון ואחסון. מחירו ב
חנות אפל 2200 דולר, וב
איידיגיטל כ-11,924 שקלים.
הנתונים היבשים מראים שהמעבד אמנם דו-ליבתי, אך פרט לעובדה זו - המקבוק איר הוא לא עוד "מחשב נייד וחלש", אלא מחשב ביצועים של ממש, עם עד 8 גיגה של RAM וכונן בגודל סביר של 512 גיגה. יחד עם יציאות ה-USB 3 ושקע ה-
Thunderbolt, אפל מציבה אולטרא-בוק חזק מאוד בתחרות מול המחשבים שהגתה אינטל ויצרו טושיבה, סמסונג, דל, אסוס וחברותיהן.
עיצובמבפנים, המקבוק איר של 2012 שונה מזה של סוף 2010 כמעט בכל פרמטר: מעבד מהיר עד פי 2, זיכרון גדול פי 2 או 4, אחסון גדול פי 2 (אם הותאם אישית), ועוד. מבחוץ, מצד שני, המחשב נראה בדיוק - אבל בדיוק, כמו אחיו הבוגר. הוא
עדייןדקיק, קל, בעיצוב מינימליסטי ונקי מאלומיניום מוברש, הוא עדיין כנראה המחשב הכי אלגנטי ומרשים שתוכלו לקנות בכסף.
אפשר להגיד הרבה דברים (טובים ורעים) על אפל, אך באופן חד משמעי - בעיצוב הם מבינים. למרות המראה הדומה (לא לומר, זהה) של המחשב לזה של לפני שני דורות, ניתן להבחין במהרה בשני הבדלים בין המחשבים, ושניהם במקלדת. האחד הוא בנוחות הקלדה שונה עליה נדון בהמשך. השני, הוא בתאורה אחורית של המקלדת, אשר מאפשרת להקליד בחושך. זה בהחלט פיצ'ר נחמד ושימושי ולא, לא שווה לקנות או להחליף עבורו מחשב אחר.
מסךהמסך של המקבוק איר נותר כשהיה בסוף שנת 2010. זהו מסך LED בגודל 13.3 אינצ', המציג רזולוציה מקסימלית של 1440 על 900 פיקסלים. זה פחות מ-Full HD וזה לא רטינה. אם כך, האם מדובר במסך חלש? לא, ממש לא. למען האמת, עד לא מזמן, היה זה הסטנדרט למסכי 15 אינצ', כך שמדובר בדחיסה של פיקסלים רבים למסך קטן, והתוצאה היא תמונה חדה, בהירה, צבעונית ומרשימה.
עם זאת, קשה לומר בפה מלא שמדובר במסך "מושלם". אמנם אין בעיניי הרבה שימוש למסך מדהים כמו זה שמציעה אפל במקבוק פרו עם מסך הרטינה, אך ללא ספק היה נחמד ותחרותי לו הייתה מעמיסה אפל עוד כמה פיקסלים פנימה ומציעה מסך Full HD דחוס ל-13 אינצ'. זה היה נראה *טוב*. אז התוצאה שהייתה טובה בסוף 2010 נותרה מספקת, אך מאוד כדאי (וכן ניתן לצפות) שבעדכון הבא תעבור הרזולוציה של המחשב שדרוג, אולי אף לרטינה.
ועדיין, זה אחד המסכים הטובים בשוק.
מקלדתהתחושה במקלדת שונה מבדגם הקודם-קודם. כעת היא מרגישה מגיבה יותר, ומקשיה מרגישים חזקים למגע. זה שדרוג לטובה, ועדיין לא הבדל עצום. עיצוב המקלדת זהה - מקלדת איים ובראשה כפתורי F1-F12 עליהם פונקציות לתפעול המחשב (הפעלה ועצירה של מוזיקה או נגינת סרט, שליטה בבהירות המסך, מעבר למסך הבקרה של האפליקציות ושולחנות העבודה, הצגת מסך הרצת האפליקציות, שליטה בעוצמה ועוד).
המקלדת נוחה מאוד וכיפית, אף יותר מהמקלדת הייעודית שמוכרת אפל עבור מחשבים שולחניים. למעשה, הקלדה על מחשבי מקבוק לדורותיהם מרגישה יותר טובה מהקלדה על רוב מקלדות ה-PC המלאות והשולחניות שניסיתי. המקשים מופרדים היטב, ההקלדה מהירה, ברורה וקלילה. ואכן, אם תרצו להצטייד במקלדת מקינטוש חיצונית - זה יעלה לכם 400 שקלים. אלא אם כן אתם מתחברים למסך חיצוני, אין סיבה שתעשו את זה - המקלדת של המקבוק הייתה ונותרה מצוינת.
טאצ'פדאחד היתרונות הגדולים של מחשבי אפל על פני המתחרות טמון במשטח המגע ובשילובו במערכת ההפעלה. הטאצ'פד של אפל הוא הדובדבן שבקצפת הממשק וחווית המשתמש של אפל - מביא את המגע האיכותי מהמכשירים הניידים למחשב הנייד, והוא נותר כשהיה - מושלם.
המשטח גדול מאוד, נעים וחלק למגע, ומדויק להפליא. במערכות ההפעלה האחרונות, אוסף מחוות מבוססות מגע כגון גלילה קינטית גורמות למחשב שלכם להרגיש כמו ה
אייפוןאו ה
אייפד. צביטה תגדיל ותקטין דפים בדפדפן, העברת שתי אצבעות לכל כיוון תגלול את הדף עליו אתם מסתכלים והעברת שתי אצבעות מהצד הימני של משטח המגע תפתח את אזור ההתרעות. כפי שנכתב בסקירה של המקבוק איר ההוא, גם כאן - הטאצ'פד הוא משטח המגע הראשון שיצא לי לעבוד איתו שלא הריץ אותי לחנות המחשבים הקרובה לרכישת עכבר חיצוני. הוא פשוט מספק ונוח.
יציאותמימדיו וגודלו של המקבוק איר מונעים ממנו להכיל מבחר יציאות כמו במקבוק פרו או במחשבים רגילים - ולכן הוא נאלץ לבחור כמה שקעים שימושיים ולהסתפק בהם. בצד ימין תמצאו חריץ SD לכרטיסי זיכרון, שקע USB, וחיבור Thunderbolt. משמאל יציאת USB נוספת, שקע אוזניות סטנדרטי, מיקרופון מובנה וחיבור למטען חשמל מסוג MagSafe 2.
בתחום ה-USB יש חדשות טובות ורעות. הטובות: השקעים הם שקעי USB 3.0 התומכים לאחור ב-USB 2.0. כלומר, פשוט חברו את החומרה שלכם והיא תעבוד במהירות הגבוהה ביותר האפשרית. בעוד יש מחשבים שמציעים יציאות USB 3.0 בצבע כחול ואחרות רגילות ושאר פתרונות מכוערים, אפל עושה את זה כמו שצריך. החדשות הרעות, יש רק שני שקעי USB במחשב. כלומר, תוכלו לחבר רק שני התקנים ברגע נתון (שלא דרך מפצל) - וזה די מגביל. אך זה המחיר של אולטראבוק, ותאלצו לשלם אותו בהרבה מחשבים נוספים.
יציאת ה-Thunderbolt היא תקן חדש של אפל, מהיר משמעותית מ-USB 3.0. אמנם לא קיימים הרבה אבזרים תומכים, אך בין כונן גיבוי מסחרי של 4 טרה או מסך אפל משולב מצלמה - תמצאו מה לעשות עם החיבור הזה. מה גם, הוא תומך לאחור בתקן Mini DisplayPort, אליו תחברו מיני מתאמים ל-VGA/DVI/HDMI וכו' כדי לחבר מסך חיצוני או להקרין לטלוויזיה.
חריץ ה-SD נחמד, אך בינינו - לא מאוד שימושי לאנשים שאינם צלמים. רוב הסמארטפונים תומכי microSD והאדם הממוצע לא מסתובב עם מתאם, וכרטיסי SD קיימים בעיקר בנוף המצלמות. זה נחמד כתחליף עקום לכונן אופטי, ועדיין, אני לא רואה את עצמי משתמש בזה ביומיום.
חיבור ה-MagSafe השתנה וכעת המטען הישן שלכם כבר לא יתאים לחיבור החדש. ה-MagSafe הוא יוזמה מגניבה של אפל, לפיה החיבור מבוסס מגנט ואם אתם מושכים את המחשב או את הכבל, הוא ינותק בלי לגרום שום נזק. זה מאוד שימושי ונוח. עד היום, חיבור המגסייף היה דומה לחיבור USB בצורה ובגודל, ומשך אליו מיני התקני USB שניסיתם לחבר בלי לחשוב על המיקום. הגרסה החדשה צרה יותר ושונה מהדור הקודם ומחיבור ה-USB, זה נוח יותר, זה קומפקטי יותר, ועדיין, כואב קצת על התאימות לאחור.
ביצועים וסוללהאם בקטגוריות הקודמות נשמע כאילו אין הבדל גדול בין הדור החדש לבין זה שחוגג כמעט שנתיים - כאן הסיפור אחר לגמרי. כראוי לאולטראבוק, המקבוק איר מכיל מעבד Ivy-Bridge (מהדור האחרון של
אינטל) בעל שתי ליבות. המחשב שבדקתי מריץ מעבד i7 במהירות 2.0 ג"ה ועד טורבו של 3.2 ג"ה, על 8 גיגה של זיכרון RAM ו-512 ג"ב של אחסון SSD. אני חייב להגיד - לא ראיתי דבר כזה, אי פעם.
המהירות מפלצתית, מפליאה וחותכת כמעט בחצי את זמני ההמתנה מהדור הקודם (שלהזכירכם, היה מהיר מאוד). זמן העלייה של המחשב עם מערכת ההפעלה האחרונה התקצר מ-15 שניות (!) ל-10 שניות (!!!), זמן הכיבוי ירד מ-4-5 ל-3 שניות. הכניסה והיציאה ממצב שינה נותרו מיידיות. המחשב מהיר, מאוד מהיר. כמעט ולא תמצאו את עצמכם מחכים לו. המעבד החדש מורגש, בעיקר בפתיחת יישומים רבים, גלישה כבדה באינטרנט ועוד. ניתן להרגיש שהמחשב שקט וקריר יותר מהדור הקודם, מריץ את Parallels (מכונת חלונות וירטואלית) בצורה חלקה יותר ובאופן כללי, מגיב היטב לעומס.
![]()
גם ביצועי הסוללה טובים יותר. בדור הקודם, המחשב מיהר לדווח על 6, 7 ואף 8 שעות עבודה כאשר העבודה לא הייתה מאומצת. עם זאת, ברגע שהתחלתם לעבוד ברצינות הארכות הזמנים ירדו לשעתיים, כך שבפועל, בעבודה מאומצת, הייתם מקבלים 3 שעות סוללה ובעבודה משרדית באזור ה-7 שעות, וזה מצוין. המקבוק איר החדש פחות אופטימי בהערכות הזמנים שלו, אך אלה יותר קבועות ומספקות זמן עבודה דומה וקצת ארוך יותר. יש לזכור כי בניגוד לטאבלטים וסמארטפונים, מחשב הוא מכונה שנועדה לעשות סוגים שונים של עבודה, וחיי הסוללה אינם מובטחים.
כך למשל, עבודת אופיס קלילה לא תזיז למעבד ותספק בערך 8-9 שעות עבודה. מנגד, המרת וידאו או עבודה גרפית, התקנת יישומים, גלישה באתרים עמוסי אובייקטי פלאש ושאר ירקות, או הפעלת מכונה וירטואלית ועבודה על כלים כבדים בה - תוריד את זמן הסוללה עד שעה וחצי או שעתיים, כי המעבד יעבוד קשה ובעקבותיו המאוורר. ככה זה מחשבים ניידים והמקבוק איר לא שונה.
עם זאת, ביצועי הסוללה השתפרו והם יציבים יותר ולא נופלים משמעותית גם בשימוש כבד, וההגדרה לשימוש כבד השתנתה בין הדגם של 2010 לזה של 2012.
סקירה נהדרת של אנגאדג'טלמחשב החדש מציגה אוסף בנצ'מרקים שמראים עליונות מסוימת על שאר האולטראבוקים המודרניים (מחשבי PC), וחיי סוללה לא רעים של 6 וחצי שעות, במקום 4 וחצי שעות בדגם של 2010. ביצועי הבנצ'מרקים מראים עליית ביצועים של פי 2.5-3 לעומת הדגם של סוף 2010.
בשורה תחתונההמקבוק איר החדש הוא כנראה האולטראבוק הכי טוב שקיים בשוק, עם היתרון או החיסרון של היותו מקינטוש. מנגד, וכנראה בגלל שמדובר במחשב אפל - הוא יקר, אפילו יקר מאוד. במחיר התחלתי של 6550 לאחסון של 128 גיגה או 8400 לכונן של 256 גיגה, ורק 4 גיגה של זיכרון ומעבד i5, קיימים מחשבי PC מפנקים יותר במחירים נמוכים יותר. מקבוק משודרג עד הסוף יעלה לכם קרוב ל-12,000 שקלים, והוא יהיה מפלצת ביצועים ועוצמה, ויוכל להתנהג כמו מחשב שולחני חזק עם סוללה מצוינת, אך ללא מאיץ גראפי מספיק לגיימינג.
חווית השימוש של אפל מנצחת - עם משטח מגע גדול ואיכותי מאוד ומקלדת נוחה ביותר, המגיעות לצד מערכת הפעלה תפורה באופן אישי לחומרה האיכותית, אשר עושה דברים שאף PC טרם הגיע אליהם. מנגד, מדובר במערכת יחסית לא סטנדרטית, במיוחד אם אתם מחסידי אופיס בעברית - וסגורה יותר, ובגדול - נו - אפל, על דובשה ועוקצה.
יתרונות: מהירות, זיכרון ומעבד, עיצוב מושלם, מקלדת וטאצ'פד נהדרים, שקעי USB 3.0 ו-Thunderbolt, סוללה חזקה, מערכת הפעלה נהדרת.
חסרונות: מחיר, מסך ברזולוציה בינונית ביחס לתחרות, מיעוט שקעים ויציאות, מחיר, מעבד גראפי חלש, מחיר.
ציון: 9\10, ולו רק בגלל המחיר.